Saya Hanya Melancong  

Wednesday, August 24, 2005



"Saya tidak tahu bahawa tempat itu diwartakan sesat, sebaik sampai saya terus ditangkap oleh sekumpulan polis bersama yang lain, saya datang ke sana (Markas ayah Pin) hanya untuk melepaskan tekanan dan melancong". Kata Marianna Salim, 22 yang mengaku salah didepan hakim wan Syarie Wan Abdul Malik Wan Sidek di Mahkamah rendah Syariah Besut pada tanggal 23-08-2005.

Sumber : Metro

Hai Dik... umur dah besar panjang pun takkan tak tahu mana tempat nak melancongkot?. Bukan ker banyak tempat lain kalau nak melancong?. Pulau Tioman ker, Pangkor ker, Langkawi ker... dan kalau nak best pergi lah ke Sipadan ataupun Spratlly. Naper tempat ayah Pin tuh jugak pilihan ko. Aper... adik nie dah jatuh cinta ke dengan teko gergasi dier. Dato' Seri Paduka Abdul Kadir kita dekat separuh mati buat promosi pelancongan dalam negara takkan adik langsung tak tahu?. Pelik betullah adik nie. Kalau anda semua nak tahu adik kita sorang nie sebenarnya dah beberapa kali pergi ke Batu 13 Besut nie kerana tertarik dengan gaya kehidupan penduduk dikawasan sekitarnya. Nasihat saya pada diri saya dan adik sendiri, jika ada masaalah peribadi dan ingin melepaskan tekanan.. ringan-ringankan kaki adik ke masjid berdekatan dan dekatkan diri kepada Allah dan bukannya mendekati ayah Pin yang sesat nie.

Dipetik dari Berita Harian;

Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT) akan bekerjasama dengan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) bagi memastikan pelajar, Marianna Salim yang diperintahkan berkelakuan baik selama setahun oleh Mahkamah Rendah Syariah Besut kelmarin kerana terbabit dengan ajaran sesat Ayah Pin mematuhi perintah itu. Pesuruhjaya Hal Ehwal Agama Terengganu, Shaikh Harun Ismail, berkata kerjasama itu bertujuan memastikan pengikut Ayah Pin diberikan kursus pemulihan akidah."Memandangkan dia bukan dari Terengganu, JHEAT akan memastikan dia menghadiri setiap kelas pemulihan dan agama yang dikendalikan Jakim atau JHEAT."Apa yang cuba diketengahkan adalah pemulihan akidah dan bukan hukuman penjara atau denda. Itu lebih penting bagi memastikan mereka kembali kepada ajaran Islam sebenar," katanya semalam.Marianna, 22, graduan sebuah kolej swasta di Kuala Lumpur mengaku salah mengikut Seksyen 10 Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah (Takzir) (Terengganu) 2001 kerana melanggar perintah mufti yang mewartakan ajaran Ayah Pin sebagai sesat.Dia ditahan bersama 20 pengikut ajaran itu pada 2 Julai kerana berada di perkampungan Ayah Pin atau Ariffin Muhamad, 62, ketika serbuan.Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Islam Hadhari negeri, Wan Mohd Wan Hassan, berkata pihaknya akan memastikan pesalah hadir pada setiap program pemulihan anjuran Jakim atau JHEAT."Kami akan pastikan pesalah hadir setiap program dan jika gagal, tindakan tegas termasuk melaporkan kepada pihak berkuasa yang mengeluarkan arahan akan dibuat," katanya.

AddThis Social Bookmark Button

63 comments: to “ Saya Hanya Melancong

  • Anonymous
    1:55 AM  

    Alasan paling BUDUH sekali bak kata matsalleh "LAME EXCUSE".. OFF WITH THEIR HEADS!!! your honour.

  • Anonymous
    9:54 AM  

    suka hati dia la nak melancong ke situ. yang korang kutuk2 dia nih kenapa?

  • Anonymous
    2:36 PM  

    org bodoh je melancong tempat cenggitu...apa yg nak di lawat kan..?? mmg banggang, benggong, tolol, samdol laa semua yg ikut ayah pin tu...ish na'uzubillah ayah pin nih...

  • Anonymous
    11:10 PM  

    camne lak yang pnah melawat ke gua batu caves.. herm.. patung buddha gergasi kat kelantan...

  • kluangman
    2:57 PM  

    suka hati kita orang la nak kutuk dia, yang kau tak puas hati nie kenapa?????

  • Anonymous
    4:34 PM  

    sebab dia cun kot

  • Anonymous
    4:44 PM  

    Ni lg sorang BITCH! Bodo plak tu dia ingat orang leh percaya ngan alasan bodoh dia tu? cuma org bodo cam dia jer la yang percaya.

  • E
    11:35 AM  

    iskla... marianna.. marianna.. known her since child. very good kids.. but dah lama x jumpa. tau², dah terjebak ngan ayah pin... pity u...

  • kluangman
    1:34 PM  

    anoymous,anoymous,anoymous
    kalau sebab cantik engkau terpengaruh.........engkau akan mudah dipengaruh.....macam pengikut ayah pin yg lain....pompuan sebab boleh jadi muda...
    lalaki sebab dapat pompuan muda lepas dikerjaka oleh ayah pinkkkkkkkk

  • kluangman
    1:37 PM  

    E said...
    dia kawan ngko ker, rasa nya dia dah kena jampi ayah pin kottt.

  • Anonymous
    1:45 PM  

    ler....kate confirm ngikut setia si pin, takkan bagi alsan bodoh kut..ape ler punye pompuan, nak jadik no 5 si ipin la tuh..

  • Anonymous
    1:48 PM  

    Dah kena santan pekat ayah pin "pukimak" mmg jadi macam tu ler...Amacam? Ada sedap ke itu timun tua?

  • Anonymous
    1:54 PM  

    Dasar betina sundal!!Dah puas la pantat ko kena lenjan ngan ayah Pin yerk :P

  • Ayah Pin
    4:07 PM  

    Eh kau orang tahu tak , Muhamad fuck aisha umur 9 tahun? teruknya nabi you all...dah la tu..bini ada sampai 11 orang...you all tak nak kutuk aisha ke? Let us kutuk aisha for her stupidity being fucked by Muhamad..! yeahhh...

  • Anonymous
    4:23 PM  

    For all Ayah Pin 'Pantat' believers, all of u fuckers will be burn down in hell!!!Fuck you Ayah Pin!!

  • ayah pin buttfuck his father ass
    2:30 AM  

    what the fuck is that supposed to mean?.u dont know anything about islam.u better shut your fucking mouth.u fucking stupid ayah pin ass kisser.fuck off ayah pin.go fuck your mother.ayah pin suxx.u fucking ayah pin ass kisser,go fuck ayah pin rotten ass.I hope you and your family burn to death.burn motherfucker burn.fuck ayah pin.Fucking idiot.

  • e
    12:04 PM  

    aku pun rasa gitu [b]kluangman[/b].. aku kawan kakak dia. if i'm not mistaken kakak dia pun 'terjebak' jugak. aku sedih la.. x tau camne dorg bley terjebak..jahat betul ayah pin ni main jampi² member aku!laknatullah ayah pin!tgk gaya macam x cukup makan je!dah la perangai x senonoh! pakai suar pendek, gaya duduk pun mcm org kalah judi.. ada jugak org nak agung²kan dia! bongok betul!

  • Anonymous
    1:17 AM  

    Eh you all tau tak..Nabi Muhamad gila pompuan...??masa zaman dia...asyik bertenet dalam gelap, kat kubur , rumah bini sendiri pun boleh beromen dengan pompuan lain..

    You all apa tau? Tak ada masa tu...dah 500 tahun orang tulis cerita dia.....sama aje Ayah pin dgn Muhammad... YYeahhh...Hidup Ayah Pin!!!!

  • kluangman
    1:58 AM  

    e said,
    ngko pegi la nasihat mereka tu,
    pahala besar dapat sedar kan orang yang murtad..........., skrang ngko ada contact ngan dia orang lagi ker?

  • Anonymous
    8:02 AM  

    kakak kau munira salim (model kurnia insurans, syampu rejoice dan air soya) yg siap calit dahi tu apa alasannya ? blom kena tangkap ke....

  • Anonymous
    9:01 AM  

    Tu bukan Pegi MELANCONG adik OOIi Tu dah pegi MELENCONG,Melencong nak mamposs tu hehehehehe

  • Anonymous
    9:06 AM  

    "Saya tidak tahu bahawa tempat itu diwartakan sesat, sebaik sampai saya terus ditangkap oleh sekumpulan polis bersama yang lain, saya datang ke sana (Markas ayah Pin) hanya untuk melepaskan tekanan dan melancong".<--melepaskan Tekanan ke nak di tekan2 dek ayah pinn Ahh ahhhh

  • Anonymous
    12:16 PM  

    ALA kesian ko munira.. berapa round la ayah pin kerjakan kau.. Kesian makbapak ko,Tapi nasib baik ko ngaku salah, ko pun tahu ko salah. Tapi yang aku peliknya ada pengikutnya bangang tak ngaku salah.
    APA boleh buat kapsul taik ayahpin dan air kumbahan telaga babinya menjadi..

    Ayapan

  • stone
    5:35 PM  

    kalau sesapa sanggop pi la betolkan budak tu
    selamatkan dgn budak ni dgn mengawini dia
    dia perlu diselamatkan

    e said, kasi aku kontek number kakak dia

  • Anonymous
    8:58 AM  

    Diaorang ni Madstone dah hanyut jauh.. sbb makan kapsul taik ngan air kumbahan telaga babi ayahpin.

    Cuba ko lihat pandangan ayahpin di atas. Entah berapa bakul dia telan taik ngan air babi tu. Simunira tu dah kena upacara penyucian buka pakaian dan dah kena bedal tu. Ko nak kahwin ngan dia.

    Ko kena ajar dia ngucap dulu pas tu kena pulih akidahnya. Pengikut ayahpin ni ubatnya bunuh aje sekor2..

  • gueneviere7
    9:18 AM  

    astagahhhfirullahalazim!!!!! sepa2 yang kutuk Nabi kesayangan kita (Muhammad s.a.w) Allah kau tunjukkanlah balasan yang setimpal....

    saudara...kalau pengetahuan ttg Islam tu cetek, jgn nak komen. Aishah r.a tu Rasullullah tak campur ngan dia sampai lah dia dah akhil baligh. ya mmg betul dia beristeri 11 atau wallahwalam lebih, tapi yang dara cuma Aishah. yang lain tu janda dan hamba. dia kahwin atau dasar kebebasan dan membela mereka!

    jauhnya iman kamu kan...Allah selamatkan lah mereka2 nie...

  • stone
    9:57 AM  

    utk menyelamatkan seorg hamba Allah dari terus rosak dan sesat, aku takde masalah

    mak bapak dorang bercerai kan?
    itu je yg aku tahu

  • Anonymous
    12:12 PM  

    Mulia hati kau madstone.. tapi jgn yg cun aje...

  • Atok Din
    10:34 PM  

    Muslimin & Muslimat sekelian,

    Pengikut2 ayah pin yang tak seramai mana, sebenarnya dah boleh ditakrifkan gila kerana tak tahu nak menghormati rasul dan Allah.

    Kita mesti jauhi diri kita dari makhluk2 ni. Elok dihalau saja dari bumi Malaysia ni. Suruh mereka duduk di atas langit.

    Kalau di negara lain, silap2 dah ditembak atau dipancung orang2 seperti ini.

  • Anonymous
    6:37 AM  

    Kata putusnya begini.
    Ayah Pin (AP) bukan Islam.
    Kalau dia pernah Islam, dia dah murtad.
    Semua pengikut AP yg Islam, dah rosak, kalau belum sedar, diorang pun murtad.

    So semua pengikut AP, tak payah nak backing2 AP lagi. Sebab anda pun bukan Islam ataupun dah murtad.

    Tak payah nak samakan AP dengan Nabi. Kalau anda nak samakan, maknanya anda dah pun rosak/murtad/bukan Islam. Jadi pendapat anda tak relevan. Semua benda yg AP/pengikut cakap, semuanya dah terpesong. Jangan kecil hati, kalau tak puas hati, sila mengadu ps AP tersayang anda sambil minum air basuh kaki dia. Moga2 daki2 AP tersangkut di celah gigi anda.

    Tak payah nak terasa hati kalau orang kutuk AP, sebab anda pun nanti sama2 masuk neraka sambil pegang pegang tangan AP.

    Kata putus. Tak usah balas.

  • e
    7:23 PM  

    amboi madstone!bukan main lagi ko ni ye.. ye ke munira dah ngaku salah? aku tau cerita pasal marianna je. pasal munira dah keluar ke? kesian kawan aku ni.. munira & marianna.. bersabarlah. semoga terbuka hati & diberi hidayah oleh-Nya kepada pengikut² ayah pin ni.. AMIN. Doa²kan lah dia orang ni. Mungkin mereka terikut² ayah pin bukan atas kehendak mereka..

  • Anonymous
    11:31 AM  

    hi e,

    U kawan munira jugak eh? I pun kawan munira n marianna. Actually i am one of her closest friend. I was also shocked to know about Munira and Ayah Pin.

    Alasan Marianna nak melancung je kat sana mmg x munasabah kerana dlm vcd ayah pin, she was one of the usherers that followed Ayah Pin.

    I hv tried to contact Munira and arranged a meeting with her, tp die byk sgt alasan. Sakit la, bz la, macam2 la.... So i really dont have the chance to speak to her on this matter.....

  • e
    7:02 PM  

    closest friend ehhh?? since when? school?? u ada friendster?? hehehe.. camne la nak keep in touch with u ehhh? mesti i kenal u!!

    biarkanlah dia orang dulu.. biarkan dia orang tenangkan fikiran, tenangkan hati etc... i guess that will be the best for them rite now..

  • Anonymous
    10:12 AM  

    i THINK SHOULD TRY TO TALK TO HER..ASK HER ABOUT AP.....HOW SHE INVOLVED INTO AP MEMBER......
    wE ALL THE BLOGGER WANT TO KNOW ABOUT IT

  • md tan osman
    12:57 AM  

    salam,kita semua harus ingat....bahwa dalam alquran telah dijelaskan...untuk mu agama mu untuk ku agama ku...so..kita pandai pandai bawa diri dalam hal akidah agama ini...terimakasih...

  • Anonymous
    1:36 AM  

    pada yg kutuk nabi muhammad saw tu.. pi laa beli buku 100 manusia terhebat di dunia.. muhammad manusia terhebat.. kerana xde cacat cela.. penulisnye bukan islam ye.. tp bukan ayah pin juga laa..

  • kluangman
    3:01 PM  

    salam,kita semua harus ingat....bahwa dalam alquran telah dijelaskan...untuk mu agama mu untuk ku agama ku...so..kita pandai pandai bawa diri dalam hal akidah agama ini...terimakasih

    TAPI SEBAGAI SEORANG ISLAM KITA HARUS MENEGUR SESAMA KITA.....HANYA UNTAK KEBAIKAN SAHAJA

  • Anonymous
    11:30 AM  

    KLUANGMAN jgn kau silap tafsir ayat quran tu.Ayat tu untuk org kafir asal yg mengamal ajaran, budaya,adatresam dan makanan mereka.Agama(Addin) dari makna Islam adalah cara hidup.

    AYAHPIN bukan beragama.Ayahpin menyeleweng dari Islam, sesat dan merosakkan org Islam. Ayahpin adalah murtad.

    TERJEMAHAN kau juga salah Kluangman. "Lakum"-bagi kamu semua."Dinukum"-Agama (cara hidup)kamu semua..

    DALAM soal akidah (tauhid)kita tak leh pandai2 bawa diri krn dah ada garis panduan untuk diikuti. Tak leh ikut selera dan kalau ikut selera maka akan jadi cam ayahpin rosak binasa..

    Alibabu

  • Anonymous
    4:42 PM  

    Mariana....kecian you...muka lawa tapi....budussss..dari melancap ngan ayoh pink yang tua bangka nak belayar ngan ko pun dah nak pitam.....baik le ko main ngan aku

  • amber
    12:58 PM  

    ape citer ni? some of you people nak kutuk ayah pin bersungguh sungguh, nak stand up for Islam? really? macam tu eh care islam? kutuk kutuk org, pastu cakap mende2 tak senonoh, mencarut je keje. malu ah sikit, pandai!
    and for those yang 'risau' about those girls, make sure it stays as risau, bukan mengumpat sampai pasal family dier pe sume. and jgn nak bg alasan 'oh bukan ngumpat, kitorg cakap je' coz thats just bull kan. alasan paling lame.
    so ape kate, stay kat isu betul2. pendapat yg kurang haja, simpan diam2. be bloody civilized la wey.
    thank u so much.

  • Anonymous
    3:42 PM  

    HOI sibudoh... ape kene ngan kau, ngape.. kau ayahpin ke atau suku sakat die ke. Ape salahnya nak ngumpat ke, nak kutuk ke ayahpin. Allah mengutuk abu lahab dlm surah allahab dan mengutuk iblis dlm surah albaqarah.

    APE kau tak tahu ke ada perkare yg tidak haram dan boleh dikutuk dan boleh diumpat. Kau tak tahu ke tiade perbezaan di antara ayahpin ngan iblis. Tiade perbezaan di antara ayahpin ngan abu lahab. Semua mereka ni sesat dilaknat.

    KALAU kau bangang belajar la. Kalau kau bodoh bertanya la. Kalau kau sesat bertaubat la. Kalau kau pengikut ayahpin sudah pasti dilaknat la..

    ayahpong

  • Anonymous
    3:51 PM  

    Betul tu ayahpong, Amber tu tak sekolah dan bodoh, zaman nabi dulu ada seorang yang sesat murtad namanya Musallamah. Nabipun mengutuk Musallamah dgn katanya mulut (rongga gigi) Musallamah spt lubang neraka. nabi juga menggelar musalla tul kazzab (Musallamah yg penipu atau bangang)

  • Anonymous
    3:52 PM  

    ...Akhirnya Musallamatul kazzab dibunuh di zaman Abu bakar ra kerana sesat murtad...

  • Ayah Pinyu
    6:44 PM  

    Ugama yang di bawa AP tak diiktiraf di mana2 negara pun.

    Kita berhak kutuk atau tangkap malaun2 ni sebab nak menjahanamkan Islam.

  • Anonymous
    10:17 AM  

    Ayahpin bukan bawa agama tapi ajaran yg sesat. AP merosakkan Islam. Wajar AP dikutuk dan dibunuh.

  • Anonymous
    8:16 PM  

    Dalam Pemerhatian Aku Dan Care Taipan Sume Pem"bekap" Ap nih Pompuan2 Belaka..Heheheheh mariana? u there?

  • Anonymous
    8:16 PM  

    Maaf La Kalau Salah Heheheh Nih Bukan Fitnah Tau

  • Con
    2:41 PM  

    Kesimpulannya pin pandai... yang bangang adalah pengikut dia. Bukan setakat bangang, tak sedar diri, bertaubatla selagi ada masa

  • pin daddy
    7:37 AM  

    apa je la ayah pin nye kes ni. cepat la tangkap dia, x sabar aku nak tau ceta seterusnya. tu ada paranormal dari indonesia nak tangkap dia.. duk mintak kebenaran dr malaysia. tangkap jek.. jgn memalu!~ dah bape lama ayah pin tu duk senyap, bebas kat luar. dgr kata backup ayah pin ni dr org 'dacing'...sbb tu x kene tangkap lagi! anybody?? is it rue or whut???

  • Ayah Pinyu
    4:56 PM  

    Kalau paranormal tak dapat tangkap AP, kita panggil paratrooper.

  • Anonymous
    11:05 AM  

    memangpun yg backup ayahpin Kjaan BN.Suma org tahu.Sama2 sesat kan.. cuba tengok web tranung kite ada nampak tak gambar ketua umno bahagian tu berbaju cap dacing sedang mencium tangan ayahpin.. Tak ke bodohnya tu.

  • Anonymous
    3:04 PM  

    aduss... macam la kat malaysia kita ni tak der tempat lain nak pegi melancong... bukankah tempat lain lagi best untuk pegi release tension... pegi pantai ke, shopping ke, daki gunung ke... ini pegi ke tempat syirik tu... bukan saja tak membawa apa2 faedah.. malah mungkin boleh menggugat iman...

    p/s: sepatutnye lagi besar lagi boleh berfikir dengan matang, ini lagi besar lagi tak boleh berfikir dengan waras (sama jer dengan pengikut2 ayah pin yg dah tak dapat membezakan yg betul dgn yg salah)

  • Anonymous
    4:55 PM  

    Korang kutuk-kutuk ni, aper korang dapat? Silap aribulan doser kering aje... Kalau betui nak benteras ajaran sesat AP ni, buat le sesuatu yang berfaedah daripada mengutuk dan membebel. Korang tau tak, bila dah besor panjang mcm di minah tu, patu tau mana yg. buruk, man yg. baik. Tepuk dada tanya iman!

  • Anonymous
    5:31 PM  

    aku kenal sape ayah pin nih. masa kecik dulu die selalu barak dalam seluar kat kelas tadika aku dulu. x caya tanya ayah die.

  • Anonymous
    6:59 PM  

    guys..
    we are muslim right?we dont just accused somebody and talk nonsenses about somebody..iam here not to defend anybody aight..i mean,that girl already confess..maybe she just need a little bit peacefull in mind and she choose to be at besut..besides we didnt actually witness everything..tyring to be vindicated..chet..we just hear it from media..i mean not every stories they telling are true right..?even she once a follower for ayah pin..you still have no right to talk bad about her and her family..i mean..she has dignity..everybody have..so the best way is helped her...give support..spend time with her for those who knew her..besides, shes an adult now and already know what is best for her life..dont give more pressure to her and her family..
    thank you..

    p/s..marianna..if you read this..we just want you to know that even though you once a follower for ayah pin..you still our friends...and love you..hell what people said...start a new life ehh..stay away from that ayah pin guy...hes not cool..

  • Anonymous
    4:50 AM  

    WOW.....MANIS JUGA MINAH NI... KALAU DAPAT SEDAP NI... TGK DARI TEPI JE DA RASA MCM NAK DOGGIE..... DOSA TAK KALAU AKU DOGGIE ANAK MURID AYAH PIN NI.....

  • Anonymous
    4:34 PM  

    lockla semuo komen ni webmaster!, kang abis maki sumpah seranah dapat share kang..

  • Anonymous
    9:53 PM  

    huyoo... gilew r komen2 korunk ek. nk terkucil aku bacer

  • Anonymous
    2:38 PM  

    kakak dia munira salim masih belum ditangkap lagi n dia kerja di petronas..amacam kalau kita gi tangkap dia!!!

  • Anonymous
    6:31 PM  

    munira salim is my x staff n she lives at 517,jln b/11 taman melawati 53100 kl n her ic number is 810603-06-5298..yes she should be caught,dia masih amalkan ilmu ni dengarnya..

  • Anonymous
    1:37 PM  

    Baik ko doggy ayah pin tu..Muahaha..Bengap..

  • Anonymous
    7:42 PM  

    munira ni memang perempuan murah!berlagak!busukkkkkk

  • sejagat
    10:53 PM  

    Oooiit Ayah PIG, ko kat mane? Kalo ko BENAR knape perlu lari dan main nyorok2? Apa2 hal, KERAJAAN LANGIT ko kan ada...Apa kata kita pakat ramai2 BUNUH saje kesemua pengikut ajaran Ayah PIG nih, tengok dia kluar ke tak? Diorang mesti suka punya sebab dapat pergi jumpa tuhan diorang di KERAJAAN LANGIT tuh..Knape diorang perlu takut, bukan ke diorang ada PAS dan KERAKYATAAN KERAJAAN LANGIT, lagi cepat lagi diorang suka...

Design by Amanda @ Blogger Buster